100 Χρυσά Φράγκα Βελγίου – Αλβέρτος Ι – Ολλανδικά (1912)
Το χρυσό νόμισμα 100 Χρυσά Φράγκα Βελγίου του Αλβέρτου I, κυκλοφόρησε εξαιρετικά περιορισμένα το 1912 στο Βέλγιο, από το Βασιλικό Νομισματοκοπείο των Βρυξελλών, με αναγραφόμενα κείμενα τόσο στη γαλλική όσο και στην ολλανδική γλώσσα, σχεδιασμένο από τον Godefroid Devreese. Εδώ το νόμισμα παρουσιάζεται στην ολλανδική εκδοχή των κειμένων του. Το χρυσό νόμισμα έχει διάμετρο 37,0 mm, βάρος 31,66 g και περιέχει χρυσό καθαρότητας 900 βαθμών.
- Βάρος 31,66 g
- Καθαρότητα 900
- Έτος 1912
- Διάμετρος 37,0 mm
- Σχήμα Κυκλικό
- Χώρα Βέλγιο
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα 100 Χρυσά Φράγκα Βελγίου του Αλβέρτου I, με ολλανδικά κείμενα, φέρει αριστερόστροφη προτομή του βασιλιά Αλβέρτου Ι, με τα αρχικά του ονόματος του χαράκτη να αποτυπώνονται επί του αριστερού ώμου ως «G.D.V.». Περιμετρικά της κεφαλής αναγράφεται στα γαλλικά η ταυτότητα «·ALBERT·KONING·DER·BELGEN·».
Στην πίσω όψη του χρυσού νομίσματος περιλαμβάνεται το εστεμμένο βασιλικό εθνόσημο του Βελγίου, εκατέρωθεν του οποίου αναγράφεται η ονομαστική αξία του νομίσματος «100 FRK». Στη βάση του εθνόσημου αναγράφεται η χρονολογία κοπής «1912», ενώ παραπλεύρως σημειώνεται και το όνομα του χαράκτη «G.DEVREESE».
Λίγα λόγια για τον Αλβέρτο Ι
Ο Αλβέρτος Α’ (Albert I) γεννήθηκε στις 8 Απριλίου του 1875 και ανέλαβε τη βασιλεία των Βελγίων από το 1909 έως το 1934. Ήταν ο δεύτερος γιος και το πέμπτο παιδί του Φιλίππου, Κόμη της Φλάνδρας, και της Μαρίας του Χοεντσόλλερν-Ζιγκμαρίνγκεν.
Αν και δεν ήταν ο αρχικός διάδοχος στο θρόνο, λόγω των απρόοπτων θανάτων των προκατόχων του, έγινε ο βασιλιάς των Βελγίων. Από την πρώτη στιγμή της βασιλείας του, ο Αλβέρτος έδειξε μια έντονη ανθρωπιστική αφοσίωση, λαμβάνοντας το προσωνύμιο του “Βασιλιά των Φτωχών”.
Στην προσπάθειά του να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής του λαού του, ο Αλβέρτος ταξίδεψε στο Βελγικό Κογκό, που είχε προσαρτηθεί στο βασίλειο του Βελγίου από το 1908. Εκεί, αντιμετώπισε την ανθρώπινη καταπίεση και τις φρικαλεότητες που είχαν διαπραχθεί από τον προκάτοχό του και έλαβε μέτρα για την προστασία του ντόπιου πληθυσμού και την ανασυγκρότηση της χώρας.