20 Χρυσά Γαλλικά Φράγκα Ναπολέων Ι – Napoleon Empereur – Πρώτο Πορτρέτο (1804 – 1808)
Το χρυσό νόμισμα 20 Χρυσά Γαλλικά Φράγκα Ναπολέων Ι - Napoleon Empereur κυκλοφόρησε την περίοδο 1804 – 1808 με το πρώτο αυτοκρατορικό πορτρέτο, σχεδιασμένο από τον Pierre Joseph Tiolier με διάμετρο 21 mm, βάρος 6,45 g και χρυσό καθαρότητας 900 βαθμών.
- Βάρος 6,45 g
- Καθαρότητα 900
- Έτος 1804-1808
- Διάμετρος 21,0 mm
- Σχήμα Κυκλικό
- Χώρα Γαλλία
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα 40 Χρυσά Γαλλικά Φράγκα Ναπολέων Ι – Napoleon Empereur φέρει αριστερόστροφη προτομή του Ναπολέοντα Βοναπάρτη, με το πρώτο πορτρέτο του, ως αυτοκράτορας. Περιμετρικά της κεφαλής αναγράφεται «NAPOLEON EMPEREUR».
Στην πίσω όψη του το χρυσό νόμισμα φέρει εντός στεφάνου ελιάς την ονομαστική αξία «20 FRANCS», ενώ περιμετρικά αναγράφεται η εθνική ταυτότητα «RÉPUBLIQUE FRANÇAISE». Στη βάση της πίσω όψης αναγράφεται η χρονολογία κοπής, περιστοιχισμένη από τον κόκορα -ως εθνικό σύμβολό της Γαλλίας- και το γράμμα που αντιπροσωπεύει το νομισματοκοπείο.
Λίγα λόγια για τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη
Ο Ναπολέοντας Βοναπάρτης ήταν ένας στρατηγός και πολιτικός που γεννήθηκε στην Κορσική το 1769 και απεβίωσε στο νησί Αγία Ελένη στον Ατλαντικό το 1821. Ήταν ένας από τους πιο επιδραστικούς ηγέτες στην ιστορία της Ευρώπης, καθώς η ηγεμονία του Ναπολέοντα άλλαξε το πολιτικό και κοινωνικό τοπίο της εποχής του.
Στη δεκαετία του 1790, ο Ναπολέοντας υπηρέτησε στο γαλλικό στρατό και το 1796 αναλάμβανε τον έλεγχο του στρατού της Ιταλίας. Οι επιτυχημένες στρατιωτικές εκστρατείες του τον καθιέρωσαν ως έναν από τους κορυφαίους στρατηγούς της εποχής του. Το 1799, ο Ναπολέοντας ανέλαβε την εξουσία στη Γαλλία μέσω ενός πραξικοπήματος και διορίστηκε ως πρώτος σύμβουλος του νεοσύστατου Διοικητικού Συμβουλίου.
Ο Ναπολέοντας εξαπέλυσε πολλές στρατιωτικές εκστρατείες στην Ευρώπη, καθώς επιδιώκει τη δημιουργία ενός μεγάλου ευρωπαϊκού κράτους. Το 1804, αυτοανακηρύχθηκε Αυτοκράτορας της Γαλλίας, καθιερώνοντας τον εαυτό του ως απόλυτο κυρίαρχο της χώρας. Ο Ναπολέοντας διεύρυνε την επιρροή του και κατέκτησε μεγάλα μέρη της Ευρώπης, όπως την Ιταλία, την Ισπανία και το Βέλγιο.
Οι πόλεμοι του Ναπολέοντα είχαν τεράστια επίπτωση στην Ευρώπη και οδήγησαν σε μεγάλες αλλαγές στην πολιτική και κοινωνική δομή της εποχής του. Οι επιτυχίες του ωστόσο συνοδεύτηκαν και από αντιπαραθέσεις και αντίσταση, ενώ οι στρατιωτικές του αποτυχίες στο τέλος οδήγησαν στην πτώση του.