Χρυσό Νόμισμα 200 Ευρώ 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή (2022)
Το 2022 εκδόθηκε από την Τράπεζα της Ελλάδος ένα συλλεκτικό χρυσό νόμισμα με ονομαστική αξία 200 Ευρώ, αφιερωμένο στα 100 Χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Το χρυσό νόμισμα σχεδιάστηκε από τον Γ. Σταματόπουλο και εκδόθηκε από το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αθηνών, σε 750 τεμάχια. Το βάρος του χρυσού νομίσματος είναι 7,988 g, η διάμετρός του 22,1 mm και περιέχει χρυσό 917 βαθμών καθαρότητας.
- ΒΑΡΟΣ 7,988 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 917
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2022
- MINTAGE 750
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 22,1 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 200 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική απεικόνιση γυναίκας με χαρακτηριστικά τρόμου και θλίψης, ενώ εκατέρωθέν της αναγράφονται οι χρονολογίες «1922» και «2022». Περιμετρικά της παράστασης σχηματίζεται κύκλος αλύσου, που συμπληρώνεται από την αφιερωματική αναγραφή «ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ».
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται παράσταση χεριών σε κύκλο, στο κέντρο της οποίας εγχαράσσονται το εθνόσημο εντός δάφνινου στεφάνου και περιμετρικά του η πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Στη βάση αναγράφεται η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος «200 ΕΥΡΩ». Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται με εγχάρακτη μορφή αλύσου.
Λίγα λόγια για τη Μικρασιατική Καταστροφή
Η Μικρασιατική Καταστροφή ήταν το δραματικό αποτέλεσμα της τριετούς Μικρασιατικής Εκστρατείας και του οράματος της Μεγάλης Ιδέας. Το μικρασιατικό μέτωπο κατέρρευσε τον Αύγουστο του 1922 μετά τη σφοδρή αντεπίθεση των Τούρκων και άρχισε η υποχώρηση των ελληνικών στρατευμάτων που είχαν προελάσει στη μικρασιατική ενδοχώρα. Τον Σεπτέμβριο του 1922, οι Τούρκοι πυρπόλησαν τη Σμύρνη. Χιλιάδες Έλληνες εγκατέλειψαν τις πατρογονικές τους εστίες και διαφύγαν στην Ελλάδα. Η καταστροφή είχε τραγικό απολογισμό με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες, λεηλασίες, και εξαφάνιση του μικρασιατικού ελληνισμού. Η Ελλάδα δέχθηκε ένα τεράστιο κύμα προσφύγων, ενώ το προσφυγικό ζήτημα σημάδεψε τις πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις κατά τη διάρκεια της περιόδου του Μεσοπολέμου.