Χρυσό Πεντόλιρο Αγγλίας Βικτώρια 2o Πορτρέτο 1887
Η δεύτερη έκδοση των Χρυσών Λιρών της βασίλισσας Βικτωρίας πραγματοποιήθηκε το 1887, σηματοδοτώντας τα 50 χρόνια από τη στέψης της. Η Χρυσή Λίρα Αγγλίας αυτής της περιόδου περιλαμβάνει το δεύτερο πορτρέτο της βασίλισσας, που χρησιμοποιήθηκε από το 1887 έως το 1892, απεικόνιζε δείχνει τη βασίλισσα να φορά το Μικρό Διαμαντένιο Στέμμα και ένα μακρύ δαντελωτό πέπλο. Το Χρυσό Πεντόλιρο Αγγλίας κατασκευάστηκε από χρυσό 22 καρατίων, ζυγίζει 39,94 γραμμάρια, και έχει διάμετρο 38,61 χιλιοστά.
- ΒΑΡΟΣ 39,94 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 22 καράτια
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1887-1892
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 38,61 mm
- ΠΑΧΟΣ 2,89mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ηνωμένο Βασίλειο και Κοινοπολιτεία
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη, η Χρυσή Λίρα Αγγλίας φέρει το πορτρέτο της Βασίλισσας Βικτώριας με την Ιωβηλαία Κεφαλή. Πήρε αυτό το όνομα διότι εισήχθη το 1887, το έτος του Χρυσής Ιωβηλαίου της Βικτώριας, που σηματοδοτεί τα πενήντα χρόνια της στον θρόνο. Το έργο του γλύπτη Sir Joseph Edgar Boehm δείχνει τη βασίλισσα να φορά το μικρό διαμαντένιο στέμμα και ένα μακρύ δαντελωτό πέπλο. Τα αρχικά του καλλιτέχνη εμφανίζονται στον ώμο της Βικτωρίας, ενώ περιμετρικά του πορτρέτου αναγράφεται: “VICTORIA D: G: BRITT: REG: F: D:”.
Στην πίσω όψη επανέρχεται η παράσταση του Αγίου Γεωργίου, με το φημισμένο χαρακτικό έργο του Benedetto Pistrucci για τον μύθο του Αγίου Γεωργίου και του δράκου, που δημιουργήθηκε δεκαετίες πριν για τις πρώτες σύγχρονες Χρυσές Λίρες Αγγλίας. Η ημερομηνία αναγράφεται κάτω από τον τρομοκρατημένο δράκο, που πατιέται κάτω από τα τις οπλές του άλογου του Αγίου Γεωργίου.
Λίγα λόγια για τη βασίλισσα Βικτώρια
Η Βικτώρια Αλεξανδρίνα Μαρία Λουίζα ήταν η βασίλισσα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας από το 1837 μέχρι το 1901. Γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1819 και έγινε βασίλισσα σε ηλικία 18 ετών.
Η βασίλισσα Βικτώρια κατάφερε να διατηρήσει τη σταθερότητα και την ειρήνη στο Ηνωμένο Βασίλειο και επηρέασε τη βρετανική πολιτική, την κοινωνία και την πολιτιστική ζωή. Επίσης, κατά τη διάρκεια της βασιλείας της, οι βρετανικές αποικίες αυξήθηκαν σημαντικά και οι εξελίξεις στη βιομηχανία και την τεχνολογία επηρέασαν τον κόσμο.
Η βασίλισσα Βικτώρια παντρεύτηκε τον πρίγκιπα Αλβέρτο της Σαξονίας-Κόμπουργκ και Γκότα το 1840 και απέκτησε 9 παιδιά, ανάμεσά τους και τον μελλοντικό βασιλιά Εδουάρδο Ζ΄.
Η Βικτώρια έμεινε στη θέση της για 63 χρόνια και 216 ημέρες, καθιστώντας την μία από τους μακροβιότερους βρετανούς μονάρχες. Κατά τη διάρκεια της θητείας της, η Βρετανία έζησε μια περίοδο μεγάλης ευημερίας και ανάπτυξης, ενώ επίσης έγινε η μεγαλύτερη δύναμη στον κόσμο.
Η Βικτώρια απεβίωσε στις 22 Ιανουαρίου 1901 στο Osborne House στο Isle of Wight, σε ηλικία 81 ετών. Ήταν η πρώτη βρετανική μονάρχης που είχε χρησιμοποιήσει τον τηλέγραφο και τη φωτογραφία, και παρέμεινε μια από τις πιο εμβληματικές μορφές της βρετανικής ιστορίας.