Στην καρδιά της Ευρώπης, η Αυστρία φιλοξενεί έναν θησαυρό νομισματικής κληρονομιάς που εκτείνεται από τον μεσαίωνα μέχρι τη σύγχρονη εποχή. Σε κάθε χρυσό νόμισμα και σε κάθε παράσταση στην επιφάνειά του κρύβεται μια ιστορία που μας οδηγεί σε μια αναζήτηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και της οικονομικής εξέλιξης μιας χώρας με μεγάλο πολιτιστικό και ιστορικό βάρος.
Από τα αρχαία δούκατα και τα φλωρίνια της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας μέχρι τη λαμπρή Χρυσή Φιλαρμονική της σύγχρονης εποχής, το ταξίδι μας στην ιστορία των χρυσών νομισμάτων της Αυστρίας υπόσχεται να μας εκπλήξει, να μας εμπνεύσει και να μας διδάξει.
Δούκατα: Τα Εμβληματικά Χρυσά Νομίσματα της Αυστρίας
Πριν φτάσει στην Αυστρία, το Δουκάτο διέγραψε μια μακρά ιστορία, με σημείο αναφοράς τη βόρεια Ιταλία. Το δουκάτο ξεκίνησε να χρησιμοποιείται στη Βενετία το 1284, κατά τη διάρκεια της ηγεμονίας του Δόγη Τζιοβάννι Ντάντολο (1280-1289). Αρχικά ονομαζόταν “δουκάτο” (ducato), ενώ από το 1554 άλλαξε το όνομά του σε “zecchino”. Στη μία πλευρά του εμφανίζεται ο Δόγης υποκλινόμενος στον Άγιο Μάρκο και ο Ιησούς στην άλλη.
Από τον Μεσαίωνα, το δουκάτο έγινε εξαιρετικά δημοφιλές, καθώς η κοπή του ήταν εύκολη και το μικρό του μέγεθος το έκανε πολύ εύχρηστο, ενώ είχε μεγάλη αξία. Πολλές ευρωπαϊκές πόλεις και κράτη, κυρίως στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη, εξέδωσαν πολλαπλές σειρές δουκάτων. Στη Γερμανία εισήχθησαν μεταγενέστερα.
Το 1356, ο Κάρολος Δ΄ της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας εξέδωσε Χρυσόβουλο, που έδινε σε όλα τα μέλη της αυτοκρατορίας το δικαίωμα έκδοσης χρυσών νομισμάτων. Έτσι, το δουκάτο καθιερώθηκε ως νόμισμα πανευρωπαϊκής χρήσης το 1556, και παρέμεινε σε αυτό το καθεστώς μέχρι το 1857.
Ως προς την γεωγραφική περιοχή της Αυστρίας και γενικότερα της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας. Τα χρυσά δούκατα κυκλοφόρησαν, κατά κύριο λόγο, από τον 19ο αιώνα έως τον 20ό αιώνα. Είχαν την χαρακτηριστική αξία του χρυσού και απεικόνιζαν διάφορα θέματα που αντιπροσώπευαν την Αυστρο-ουγγρική αυτοκρατορία, όπως αυτοκράτορες και αυτοκρατορικά σύμβολα.
- Τα διάσημα 4 Χρυσά Δουκάτα Αυστρίας
Το χρυσό νόμισμα 4 Χρυσά Δουκάτα Αυστρίας είναι ένα από τα πιο διάσημα χρυσά νομίσματα που κυκλοφόρησαν κατά το δεύτερο μισό του 19ου και το πρώτο μισό του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της κυκλοφορίας του, το νόμισμα φέρει διαφορετικά πορτρέτα του αυτοκράτορα Franz Joseph I, με το πορτρέτο που σχεδίασε ο Friedrich Leisek να ξεχωρίζει ως το πιο δημοφιλές. Το χρυσό νόμισμα έχει διάμετρο 39,5 χιλιοστά, βάρος 13,9636 γραμμάρια και περιέχει χρυσό καθαρότητας 986 βαθμών.
Στη μπροστινή πλευρά του νομίσματος, φιλοτεχνημένο είναι το αυτοκρατορικό πορτρέτο με τη δεξιόστροφη, δαφνοστεφανωμένη κεφαλή του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’. Στη βάση του πορτρέτου αναγράφεται το σύμβολο του νομισματοκοπείου, ενώ γύρω από αυτό εισαγάγεται η αυτοκρατορική ταυτότητα “FRANC.IOS.I.D.G.AVSTRIAE IMPERATOR”.
Στην οπίσθια πλευρά του νομίσματος, απεικονίζεται ο δικέφαλος αυτοκρατορικός αετός, συνοδευόμενος από το θυρεό της Αυστρίας. Γύρω από αυτόν αναγράφεται η αυτοκρατορική ταυτότητα “HVNGAR·BOHEM·GAL·LOD·ILL·REX·A·A·”, η χρονολογία κοπής και η ονομαστική αξία του νομίσματος “(4)”.
Φλωρίνια: Ασημένια νομίσματα από… χρυσάφι
Αν και δεν ξεκίνησαν ως χρυσά νομίσματα στην Αυστρία, έχει ιδιαίτερη σημασία να κάνουμε μία αναφορά και στα αυστρο-ουγγρικά φλωρίνια, καθώς προέρχονται από μια μακρά παράδοση χρυσών νομισμάτων της Ευρώπης. Το όνομα “φλωρίνι” προέρχεται από το λατινικό “florin” ή “florenus”, το οποίο αναφέρεται στο χρυσό νόμισμα που εκδόθηκε από την πόλη της Φλωρεντίας στην Ιταλία κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Αυτό το φλωρίνι χρησιμοποιήθηκε ως πρότυπο για την κοπή αργυρών νομισμάτων σε πολλές πόλεις και κράτη της Ευρώπης.
Τα αυστριακά φλωρίνια εκδόθηκαν κατά την περίοδο της Αυστρο-ουγγρικής αυτοκρατορίας και κυκλοφόρησαν ως αργυρά νομίσματα με διάφορες αξίες. Η σημασία τους ήταν ακόμη μεγαλύτερη σε πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, καθώς αντιπροσώπευαν την οικονομική δύναμη και την επιρροή της αυτοκρατορίας στην περιοχή της Κεντρικής Ευρώπης και χρησιμοποιήθηκαν για εμπορικές συναλλαγές και άλλες οικονομικές δραστηριότητες.
Τα φλωρίνια είχαν μικρότερη αξία από τα δούκατα και χρησιμοποιούνταν κυρίως για μικρότερες συναλλαγές και καθημερινές ανάγκες του πληθυσμού. Οι όψεις τους είχαν διάφορα σχέδια, συμπεριλαμβανομένων των αυτοκρατόρων, των εθνικών συμβόλων και των πολεμικών εκστρατειών.
Τον 19ο αιώνα κυκλοφόρησαν όμως και χρυσά φλωρίνια, σε αντιστοιχία με το πρότυπο των χρυσών ελβετικών φράγκων. Οι πιο διάσημες εκδοχές τους ήταν τα 4 χρυσά φλωρίνια που αντιστοιχούσαν σε 10 χρυσά φράγκα και τα 8 χρυσά φλωρίνια που αντιστοιχούσαν σε 20 χρυσά φράγκα.
- Τα διάσημα 8 Χρυσά Φιορίνια / 20 Χρυσά Φράγκα Franz Joseph Ι (1870-1892)
Το χρυσό νόμισμα 8 Χρυσά Φιορίνια / 20 Χρυσά Φράγκα Franz Joseph Ι κυκλοφόρησε στην Αυτοκρατορία της Αυστρίας κατά την περίοδο 1870-1892. Αυτό το νόμισμα φέρει το τρίτο αυτοκρατορικό πορτρέτο με τη δεξιόστροφη, δαφνοστεφανωμένη κεφαλή του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’, σχεδιασμένο από τον Josef Tautenhayn. Το χρυσό νόμισμα έχει διάμετρο 21,0 χιλιοστά, βάρος 6,4516 γραμμάρια και περιέχει χρυσό καθαρότητας 900 βαθμών.
Στην μπροστινή πλευρά του νομίσματος, φιλοτεχνημένο είναι το τρίτο αυτοκρατορικό πορτρέτο με τη δεξιόστροφη, δαφνοστεφανωμένη κεφαλή του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α’. Περιμετρικά εγχαράσσεται η αυτοκρατορική ταυτότητα “FRANCISCUS IOSEPHUS I D.G.IMPERATOR.ET.REX”.
Στην οπίσθια πλευρά του νομίσματος, απεικονίζεται ο εστεμμένος δικέφαλος αυτοκρατορικός αετός. Περιμετρικά αναγράφεται η αυτοκρατορική ταυτότητα “IMPERIUM AUSTRIACUM”, καθώς και η χρονολογία κοπής. Στη βάση του αυτοκρατορικού αετού αναγράφεται εκατέρωθεν η διπλή ονομαστική αξία του νομίσματος “8 Fl” και “20 Fr”.
Χρυσές Κορώνες Αυστρίας: Η Ιστορία ενός Συμβόλου Πλούτου
Οι Χρυσές Κορώνες της Αυστρίας αποτελούν ένα από τα πιο εμβληματικά νομίσματα της χώρας, φέρνοντας μαζί τους την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της. Εκδόθηκαν από το Νομισματοκοπείο της Αυστρίας από το 1892 έως το 1914 (1923) και αποτελούσαν τη χρυσή νομισματική μονάδα της Αυστροουγγαρίας.
Η Χρυσή Κορώνα, γνωστή και ως Goldkrone, αντικατέστησε τα χρυσά φλωρίνια και εισήγαγε ένα νέο χρυσό πρότυπο νομισματικής σταθερότητας. Οι χρυσές κορώνες κυκλοφορούσαν σε αξίες 10, 20 και 100 Κορώνες και άμεσα έγιναν αντικείμενο πόθου για συλλέκτες και επενδυτές παγκοσμίως.
Η συλλογή των Χρυσών Κορώνων της Αυστρίας δεν αποτελεί μόνο ένα κομμάτι της οικονομικής ιστορίας της χώρας, αλλά και ένα σύμβολο ευημερίας και κοινωνικής κληρονομιάς. Με την αναγνωρισμένη αξία τους στην παγκόσμια αγορά χρυσού, οι Χρυσές Κορώνες αποτελούν επίσης ελκυστική επένδυση για όσους ενδιαφέρονται για τη συλλογή χρυσών νομισμάτων ή τη διαφύλαξη πλούτου.
Η κληρονομιά των Χρυσών Κορώνων συνεχίζει να ζει μέσα από τις συλλογές συλλεκτών, προσφέροντας μια ματιά στο παρελθόν και στην κοινωνική πολυπλοκότητα της Αυστρίας του προηγούμενου αιώνα.
- Οι διάσημες 100 Χρυσές Κορώνες Αυστρίας
Το χρυσό νόμισμα 100 Χρυσές Κορώνες Αυστρίας αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα χρυσά νομίσματα της χώρας, φέροντας μαζί του την πλούσια ιστορία και τον πολιτισμό της. Εκδόθηκε από το Νομισματικό Ινστιτούτο της Αυστρίας κατά τις αρχές του 20ού αιώνα. Το χρυσό νόμισμα έχει διάμετρο 37,0 mm και βάρος 33,8753 g. Η περιεκτικότητα χρυσού ανέρχεται σε 900 βαθμούς.
Το νόμισμα φέρει στην μπροστινή του όψη το αυτοκρατορικό πορτρέτο του αυτοκράτορα Φραγκίσκου Ιωσήφ Α΄, σχεδιασμένο από τον Stefan Schwartz. Η βάση του πορτρέτου φέρει το όνομα του χαράκτη. Περιμετρικά αναγράφεται η ταυτότητα «FRANC·IOS·I·D·G·IMP·AVSTR·REX BOH·GAL·ILL·ETC·ET AP·REX HUNG·». Στην πίσω όψη του, απεικονίζεται ο εστεμμένος δικέφαλος αυτοκρατορικός αετός. Περιμετρικά αναγράφεται ολογράφως στα λατινικά η ονομαστική αξία του νομίσματος και η χρονολογία, ενώ στη βάση του αυτοκρατορικού αετού αναγράφονται εκατέρωθεν η ονομαστική αξία του νομίσματος «100 COR.» και κάτωθεν, αριθμητικά, η χρονολογία κοπής.
Χρυσή Φιλαρμονική Βιέννης: Όταν Η Μουσική Συναντά τον Χρυσό
Η Χρυσή Φιλαρμονική Βιέννης αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο στην ιστορία των χρυσών νομισμάτων και συνδυάζει την πλούσια κουλτούρα και ιστορία της Αυστρίας με την μοναδική αίγλη της μουσικής και την πολυτέλεια του χρυσού.
Το Αυστριακό Νομισματοκοπείο, με άδεια από το Αυστριακό Εθνικό Συμβούλιο, ξεκίνησε την κοπή χρυσών νομισμάτων μίας ουγγιάς και μικρότερων υποδιαιρέσεων τον Νοέμβριο του 1988. Το χρυσό νόμισμα «Wiener Philharmoniker» δημιουργήθηκε τον Οκτώβριο του 1989 και από τότε έχει κατακτήσει την καρδιά των συλλεκτών και των επενδυτών σε χρυσό.
Η δημοφιλία του χρυσού νομίσματος «Φιλαρμονική Βιέννης» αυξήθηκε γρήγορα μετά την εισαγωγή του το 1989. Το 1990, κατέλαβε την κορυφαία θέση ως το πιο ευπώλητο χρυσό νόμισμα στην Ευρώπη και το δεύτερο πιο δημοφιλές παγκοσμίως. Το 1992, το 1995, το 1996 και το 2000, το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού το ανακήρυξε ως το χρυσό νόμισμα με τις μεγαλύτερες πωλήσεις παγκοσμίων.
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η Χρυσή Φιλαρμονική αποτελεί διαρκώς τη συνέχεια της νομισματικής παράδοσης της χώρας αυτής ακόμη και μετά την ένταξη της Αυστρίας στην Ευρωζώνη. Με τη μετάβαση από το εθνικό νόμισμα στο Ευρώ, έχουμε και τη μετάβαση αντίστοιχα για τη Χρυσή Φιλαρμονική από την ονομαστική της αξία σε Χρυσά Σελίνια στα Χρυσά Ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η Χρυσή Φιλαρμονική Βιέννης αποτελεί κάτι περισσότερο από ένα απλό χρυσό νόμισμα. Είναι κομμάτι της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Αυστρίας, συνδυάζοντας τον κόσμο της τέχνης και της μουσικής με τον πολύτιμο χρυσό.
- Το πολυπόθητο χρυσό νόμισμα 1 oz Χρυσή Φιλαρμονική Βιέννης (1989-σήμερα)
Το χρυσό νόμισμα 1 oz Χρυσή Φιλαρμονική Βιέννης (Wiener Philharmoniker) αποτελεί ένα από τα πιο διάσημα και αναγνωρίσιμα χρυσά νομίσματα παγκοσμίως, κυκλοφορώντας από το 1989 έως και σήμερα. Αρχικά, έφερε ονομαστική αξία 2000 Σελινιών έως το 2001, ενώ από το 2002 η αντίστοιχη ονομαστική αξία μετατράπηκε σε 100 Ευρώ.
Το χρυσό νόμισμα αυτό είναι αφιερωμένο στη Φιλαρμονική της Βιέννης, από την οποία παίρνει και το προσωνύμιό του “Wiener Philharmoniker”. Τα χαρακτηριστικά μουσικά όργανα της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της Βιέννης απεικονίζονται στη μπροστινή όψη του νομίσματος, ενώ στην πίσω όψη βρίσκεται η απεικόνιση του διάσημου μουσικού οργάνου της Χρυσής Αίθουσας του Musikverein.
Το χρυσό νόμισμα έχει διάμετρο 37,0 mm, βάρος 31,1035 g και περιέχει χρυσό καθαρότητας 999 βαθμών, δηλαδή 99,9% χρυσό. Οι μορφές σχεδιάστηκαν από τον Thomas Pesendorfer και έχουν παραμείνει απαράλλαχτες από την πρώτη στιγμή της κυκλοφορίας τους.
Με το μοναδικό του σχεδιασμό και την υψηλή καθαρότητα του χρυσού που περιέχει, το νόμισμα Wiener Philharmoniker αποτελεί λατρεμένο κομμάτι για συλλέκτες και επενδυτές παγκοσμίως, συνδυάζοντας την πλούσια μουσική και πολιτιστική κληρονομιά της Αυστρίας με την αξία του χρυσού.
Fact: Η Χρυσή Φιλαρμονική Βιέννης έχει μπει στο Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες.
Με την πλούσια ιστορία και την καλλιτεχνική αξία των χρυσών νομισμάτων της Αυστρίας, είναι σαφές πως αυτά τα χρυσά νομίσματα διαχρονικά αποτελούν αντικείμενα επιθυμίας για συλλέκτες και επενδυτές παγκοσμίως. Η ομορφιά τους, συνδυασμένη με την ποιότητα και την αξία του χρυσού που περιέχουν, τα καθιστούν μοναδικά κομμάτια στον κόσμο των νομισμάτων.
Για όσους επιθυμούν να προσθέσουν αυτά τα εκλεπτυσμένα κομμάτια στη συλλογή τους ή να επενδύσουν σε χρυσό, η εξειδικευμένη αγορά χρυσού MINA GOLD προσφέρει μια ευρεία γκάμα χρυσών νομισμάτων, καθώς και εξειδικευμένους συμβούλους που θα σας καθοδηγήσουν στη σωστή επένδυση σε χρυσό, σύμφωνα με τις δικές σας ανάγκες. Κλείστε τώρα online το δικό σας ραντεβού.