10 Χρυσά Φράγκα Βελγίου – Λεοπόλδος Ι – Δεύτερο Πορτρέτο (1849-1850)
Το χρυσό νόμισμα 10 Χρυσά Φράγκα Βελγίου του Λεοπόλδου I με το δεύτερο βασιλικό πορτρέτο, κυκλοφόρησε κατά την περίοδο 1849 – 1850 στο Βέλγιο, σχεδιασμένο από τον Leopold Wiener. Το χρυσό νόμισμα έχει διάμετρο 17,0 mm, βάρος 3,1662 g και περιέχει χρυσό καθαρότητας 900 βαθμών.
- Βάρος 3,1662 g
- Καθαρότητα 900
- Έτος 1849-1850
- Διάμετρος 17,0 mm
- Σχήμα Κυκλικό
- Χώρα Βέλγιο
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα 10 Χρυσά Φράγκα Βελγίου του Λεοπόλδου I, με το δεύτερο βασιλικό πορτρέτο, φέρει δεξιόστροφη προτομή του βασιλιά Λεοπόλδου Ι, με τα αρχικά του ονόματος του χαράκτη να αποτυπώνονται κάτω από τη βάση του λαιμού ως «L.W.». Περιμετρικά της κεφαλής αναγράφεται η ταυτότητα «LEOPOLD PREMIER ROI DES BELGES».
Στην πίσω όψη του χρυσού νομίσματος περιλαμβάνεται το εστεμμένο βασιλικό εθνόσημο του Βελγίου, εκατέρωθεν του οποίου διαχωρίζεται η αναγραφή της ονομαστικής αξίας «10 F.». Περιμετρικά αναγράφονται το motto «L’UNION FAIT LA FORCE», η καθαρότητα του περιεχόμενου χρυσού «900/Μ», η χρονολογία κοπής, και το βάρος του χρυσού νομίσματος «3,166».
Λίγα λόγια για τον Λεοπόλδο Ι
Ο Λεοπόλδος Α’ ήταν ο πρώτος Βασιλιάς των Βέλγων, ο οποίος κατάγονταν από δούκα της Σαξονίας-Κοβουργίας-Ζάαλφελντ. Πριν αναλάβει τη θέση του βασιλιά των Βελγίου, υπηρέτησε στον αυτοκρατορικό στρατό της Ρωσίας και πολέμησε εναντίον του Ναπολέοντα στη Σαξονία-Κοβουργία. Μετά την ήττα του Βοναπάρτη, μετακόμισε στο Ηνωμένο Βασίλειο και παντρεύτηκε την Καρλόττα της Ουαλίας. Αν και η Καρλόττα πέθανε έναν χρόνο μετά από τον γάμο τους, ο Λεοπόλδος παρέμεινε διακεκριμένο μέλος της βρετανικής κοινωνίας.
Οι Μεγάλες Δυνάμεις πρότειναν στον Λεοπόλδο τον ελληνικό θρόνο μετά την Ελληνική Επανάσταση, αλλά αυτός απέρριψε την πρόταση και ανέλαβε τη θέση του βασιλιά των Βελγίου το 1831. Η υποψηφιότητά του είχε εγκριθεί τόσο από τις Μεγάλες Δυνάμεις όσο και από τους Βέλγους πολιτικούς. Η 21η Ιουλίου 1831 ήταν η ημέρα που ο Λεοπόλδος ανακηρύχθηκε επίσημα βασιλιάς του Βελγίου και από τότε η ημέρα αυτή εορτάζεται ως Εθνική Ημέρα του Βελγίου.