20 Χρυσές Δραχμές Όθωνας
Οι 20 Χρυσές Δραχμές του Βασιλιά Όθωνα ήταν το πρώτο Χρυσό Νόμισμα της σύγχρονης Ελλάδας που κόπηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Όθωνα (1833-1862). Αυτά τα νομίσματα κυκλοφόρησαν σε αξία βάρους χρυσού και κάθε χρυσό νόμισμα απεικονίζει στην εμπρόσθια όψη του το πορτρέτο του νεαρού Βασιλιά Όθωνα, στραμμένο στα αριστερά, ενώ, στην οπίσθια όψη του, εμφανίζεται ο εστεμμένος βασιλικός θυρεός. Στο κάτω μέρος του θυρεού αναγράφεται η ονομαστική αξία 20 ΔΡΑΧΜΑΙ, καθώς και το έτος κοπής του χρυσού νομίσματος.
- ΒΑΡΟΣ 5,78 g
- ΚΑΘΑΡΟ ΒΑΡΟΣ ΧΡΥΣΟΥ: 5,20 g
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1833
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 21,00 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη των 20 Χρυσών Δραχμών του Όθωνα, απεικονίζεται το αριστερόστροφο πορτρέτου του νεαρού βασιλιά, ενώ περιμετρικά αναγράφεται ο τίτλος «ΟΘΩΝ ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ». Στην πίσω όψη του χρυσού νομίσματος εμφανίζεται η χάραξη του εστεμμένου βασιλικού θυρεού, πλαισιωμένου από δάφνη, ενώ κάτωθέν του αναγράφεται η ονομαστική αξία και η χρονολογία κοπής.
Λίγα λόγια για τον Όθωνα
Ο Όθων ήταν ο πρώτος βασιλιάς της Ελλάδας μετά από την επανάσταση του 1821 και την ανεξαρτησία της χώρας από την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Γεννήθηκε το 1815 και ήταν γιος του βαυαρού βασιλιά Λουδοβίκου Α΄.
Στα 17 του χρόνια, το 1832, ορίστηκε ως βασιλιάς της νεοσύστατου ελληνικού κράτους, και έτσι τον επόμενο χρόνο, το 1833, έφτασε στην Ελλάδα για να αναλάβει τη θέση του.
Ο Βασιλιάς Όθωνας είχε ως στόχο να εδραιώσει τη νέα κυβέρνηση και να φέρει την ελληνική κοινωνία στη σύγχρονη εποχή. Έλαβε μέτρα για την ανάπτυξη της εκπαίδευσης, της επιστήμης και των τεχνών στην Ελλάδα, ενώ προσπάθησε να ενισχύσει την οικονομία της χώρας και να προωθήσει τον αγροτικό τομέα. Επίσης, ο Βασιλιάς Όθωνας ανέθεσε στους καλύτερους αρχιτέκτονες και καλλιτέχνες της εποχής του να δημιουργήσουν τα ωραία κτήρια, τα μνημεία και τα έργα τέχνης που μετέτρεψαν την Αθήνα σε μια πρωτότυπη πόλη, γεμάτη μνημεία και κτίρια σε νεοκλασικό στιλ.
Ωστόσο, η διακυβέρνηση του Βασιλιά Όθωνα δεν ήταν χωρίς προβλήματα. Οι πολιτικοί του κύκλοι δεν είχαν εμπειρία στη διακυβέρνηση μιας ανεξάρτητης χώρας, ενώ η Ελλάδα ήταν ένα νέο και αναπτυσσόμενο κράτος με πολλές προκλήσεις, όπως η φτώχεια, η έλλειψη υποδομών και η ανεπάρκεια πόρων.
Ο Όθωνας διώχθηκε από τη χώρα το 1862, και πέθανε το 1867 σε ηλικία 52 ετών στη Βαμβέργη. Ο ίδιος θέλησε να θαφτεί με την παραδοσιακή ενδυμασία της Ελλάδας, τη φουστανέλα.