20 Χρυσές Λίρες Κύπρου – Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση (2004)
Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση την 1η Μαΐου 2004, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση συλλεκτικού χρυσού νομίσματος ονομαστικής αξίας 20 Λιρών, εορτάζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Το χρυσό νόμισμα εκδόθηκε από την Τράπεζα της Κύπρου με mintage 1500 νομισμάτων, σε χαρακτικό της Κλάρας Ζαχαράκη-Γεωργίου. Κάθε χρυσό νόμισμα έχει βάρος 7,98 g, διάμετρο 22,05 mm και περιέχει χρυσό καθαρότητας 900 βαθμών.
- ΒΑΡΟΣ 7,98 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 900
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2004
- MINTAGE 1.500
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 22,05 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Κύπρος
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του χρυσού νομίσματος των 20 Χρυσών Λιρών Κύπρου του 2004, απεικονίζεται το εθνόσημο της Κυπριακής Δημοκρατίας περιστοιχισμένο περιμετρικά από την τρίγλωσση εθνική ταυτότητα «ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS CYPRUS» και τη χρονολογία κοπής 2004.
Στην πίσω όψη του χρυσού νομίσματος απεικονίζεται σύνθετη παράσταση με το νησί της Κύπρου από μεσαιωνικό χάρτη και τον μυθολογικό Τρίτωνα να σαλπίζει τη γέννηση της αναδυόμενης Αφροδίτης. Στην αριστερή άκρη του χάρη αναγράφεται η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος £20, ενώ περιμετρικά της παράστασης εγχαράσσεται δίσκος με τα 12 άστρα, ως σύμβολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Λίγα λόγια για τον Τρίτωνα
Στην ελληνική μυθολογία, ο Τρίτωνας ήταν θαλάσσιος θεός, γιος του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης. Συνήθως απεικονίζεται ως μισός άνθρωπος και μισός ψάρι, με ουρά ψαριού και κέρατα στο κεφάλι.
Ο Τρίτωνας θεωρούταν ως ο βασιλιάς του βυθού της θάλασσας και είχε τη δύναμη να κυριαρχεί στα κύματα και στους ανέμους. Στα μυθικά του χρόνια, είχε αρκετές συγκρούσεις με ανθρώπους και άλλα θεούς, κυρίως με τον Ηρακλή, που του προκάλεσε μεγάλη ζημιά, καθώς του έκοψε την ουρά.
Ως ένας πολύ σημαντικός θεός της θάλασσας στην ελληνική μυθολογία, απεικονίζεται συχνά σε κεραμικά, αγάλματα και άλλα έργα τέχνης της αρχαίας Ελλάδας.