5 Χρυσές Δραχμές Γεώργιος Α’ 1869
Οι 5 Χρυσές Δραχμές του Γεωργίου Α’ αποτέλεσαν το πρώτο χρυσό νόμισμα της περιόδου βασιλείας του στον θρόνο της Ελλάδας. Φέρουν το πρώτο βασιλικό πορτρέτο φιλοτεχνημένο από τον σχεδιαστή του νομίσματος Désiré-Albert Barre, στην μπροστά όψη, ενώ στην πίσω όψη στο κέντρο του νομίσματος αναγράφεται η ονομαστική αξία του και η χρονολογία κοπής, εντός δάφνινου στέφανου.
- ΒΑΡΟΣ 1,61 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ: 900
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1869
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 17,00 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του χρυσού νομίσματος των 5 Χρυσών Δραχμών εμφανίζεται το πορτρέτο του βασιλιά Γεωργίου Α’, με την κεφαλή στραμμένη προς τα δεξιά. Κάτωθεν της κεφαλής αναγράφεται με ελληνικούς χαρακτήρες το επώνυμου του σχεδιαστή Désiré-Albert Barre, ως «ΒΑΡΡΕ», ενώ η κεφαλή περιστοιχίζεται από τον τίτλο «ΓΕΩΡΓΙΟΣ Α! ΒΑΣΙΛΕΥΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ». Στην πίσω όψη, στο κέντρο του χρυσού νομίσματος αναγράφεται η ονομαστική αξία «5 ΔΡΑΧΜΑΙ» και το έτος κοπής, ενώ περιβάλλονται από δάφνινο στεφάνι. Περιμετρικά αναγράφεται «ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ».
Λίγα λόγια για τον Γεώργιο Α’
Ο Γεώργιος Α’ ήταν ο μακροβιότερος μονάρχης στον θρόνο της Ελλάδας από το 1863 έως το 1913. Στα 17 του χρόνια, εξελέγη βασιλιάς από την Ελληνική Εθνοσυνέλευση μετά τη δίωξη του προηγούμενου βασιλιά, του Όθωνα. Η εκλογή του υποστηρίχθηκε από τις Μεγάλες Δυνάμεις. Το 1867, παντρεύτηκε τη Μεγάλη Δούκισσα Όλγα Κωνσταντίνοβνα της Ρωσίας και έγινε ο πρώτος μονάρχης μιας νέας ελληνικής δυναστείας.
Ο Γεώργιος κατέχει τον ελληνικό θρόνο για σχεδόν 50 ετών. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Ελλάδα επιτέλεσε μεγάλες κατακτήσεις εδάφους, ενισχύοντας τη θέση της στην προπολεμική Ευρώπη. Η Βρετανία ειρηνικά παρέδωσε τα Ιόνια Νησιά στην Ελλάδα το 1864 και η Θεσσαλία προσαρτήθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μετά τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο (1877-1878). Ωστόσο, η Ελλάδα αντιμετώπισε και αποτυχίες, όπως στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897. Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Βαλκανικού Πολέμου, τα ελληνικά στρατεύματα κατέλαβαν μεγάλο μέρος της Μακεδονίας.
Ο Γεώργιος Α’ δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 18 Μαρτίου 1913. Στον θρόνο τον διαδέχτηκε ο πρωτότοκος γιος του, Κωνσταντίνος Α’.