Χρυσό Νόμισμα 100 Ευρώ – Ελληνική Μυθολογία: Αφροδίτη (2021)
Από το 2014 η Ελληνική Δημοκρατία ξεκίνησε την έκδοση μίας σειράς συλλεκτικών χρυσών νομισμάτων με ονομαστική αξία 100 Ευρώ, η οποία είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Μυθολογία. Το έβδομο χρυσό νόμισμα της σειράς αυτής είναι αφιερωμένο στην θεά της ομορφιάς και του έρωτα, την Αφροδίτη. Το χρυσό νόμισμα εκδόθηκε το 2021 από το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αθηνών, σε 1200 ανάτυπα. Σχεδιάστρια του χρυσού νομίσματος ήταν η Μαρία Αντωνάτου. Το βάρος του χρυσού νομίσματος είναι 3,89 g, η διάμετρός του 17,5 mm και περιέχει χρυσό 999 βαθμών καθαρότητας.
- ΒΑΡΟΣ 3,89 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 999
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2021
- MINTAGE 1.200
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 17,5 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 100 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική απεικόνιση αριστερόστροφης μορφής της θεάς Αφροδίτης, η οποία αναπαρίσταται ως «Ουρανία» και «Πάνδημος», συνοδευόμενη από την αναφορά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ». Εντός της όψης περιλαμβάνεται και η χρονολογία κοπής 2021. Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται με εγχάρακτη μορφή μαιάνδρου.
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται η κυρίαρχη παράσταση ενός κογχυλιού, συμβόλου της αναδυόμενης από τη θάλασσα θεάς. Στο βάση του κογχυλιού εγχαράσσεται εντός δάφνινου στεφάνου το εθνόσημο, ενώ κάτωθεν αναγράφεται η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος «100 ΕΥΡΩ». Περιμετρικά αναγράφεται η πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται και πάλι με εγχάρακτη μορφή μαιάνδρου.
Λίγα λόγια για την Αφροδίτη
Η Αφροδίτη είναι μία από τις πιο γνωστές θεές της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και θεωρείται η θεά του έρωτα, του πάθους και του ομορφιάς. Στην αρχαία ελληνική τέχνη, συχνά απεικονίζεται φορώντας έναν χιτώνα και με μαλλιά λυτά στους ώμους της.
Σύμφωνα με τη μυθολογία, η Αφροδίτη γεννήθηκε από την αφρό της θάλασσας και ήταν θυγατέρα του Δία και της Διώνης. Ήταν η σύζυγος του Θεού του πολέμου, Άρη, αλλά ερωτευόταν και άλλους θεούς και ανθρώπους, όπως τον Άδωνι και τον Ερμή.
Η Αφροδίτη θεωρούνταν προστάτιδα των εραστών, των γάμων και των σχέσεων, και πίστευαν πως ελέγχει τα συναισθήματα και τις σχέσεις των ανθρώπων. Η προσφορά της Αφροδίτης ήταν η ομορφιά και η ερωτική έλξη, και στην αρχαία ελληνική τέχνη, συχνά απεικονίζεται ως μία γυναίκα με ιδιαίτερη γοητεία.