Χρυσό Νόμισμα 100 Ευρώ – Ελληνική Μυθολογία: Απόλλωνας (2018)
Από το 2014 η Ελληνική Δημοκρατία ξεκίνησε την έκδοση μίας σειράς συλλεκτικών χρυσών νομισμάτων με ονομαστική αξία 100 Ευρώ, η οποία είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Μυθολογία. Το τέταρτο χρυσό νόμισμα της σειράς αυτής είναι αφιερωμένο στον θεό του φωτός και της μουσικής, Απόλλωνα. Το χρυσό νόμισμα εκδόθηκε το 2018 από το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αθηνών, σε 1200 ανάτυπα. Σχεδιάστρια του χρυσού νομίσματος ήταν η Μαρία Αντωνάτου. Το βάρος του χρυσού νομίσματος είναι 3,88 g, η διάμετρός του 17,5 mm και περιέχει χρυσό 999 βαθμών καθαρότητας.
- ΒΑΡΟΣ 3,88 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 999
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2018
- MINTAGE 1.200
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 17,5 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 100 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική απεικόνιση δεξιόστροφης μορφής του θεού Απόλλωνα καθήμενου επί ανακλίντρου και φέροντα λύρα και αυλό. Εγχάρακτη είναι και η ταυτότητα «ΑΠΟΛΛΩΝΑΣ», συνοδευόμενη από την αναφορά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ». Εντός της όψης περιλαμβάνεται και η χρονολογία κοπής 2018. Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται με εγχάρακτη μορφή μαιάνδρου.
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται η κυρίαρχη γεωμετρική παράσταση ήλιου. Ο ήλιος ήταν άμεσα συνυφασμένος με την ιδιότητα του φωτοδότη Απόλλωνα. Στο κέντρο του ήλιου εγχαράσσεται εντός δάφνινου στεφάνου το εθνόσημο. Στη βάση του αναγράφεται η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος «100 ΕΥΡΩ», ενώ περιμετρικά του εθνόσημου συμπληρώνεται και από την πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται και πάλι με εγχάρακτη μορφή μαιάνδρου.
Λίγα λόγια για τον Απόλλωνα
Ο Απόλλωνας είναι ένας από τους πιο γνωστούς θεούς της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας και συνδέεται με τον ήλιο, τη μουσική και τη μαντική τέχνη. Ήταν ο γιος του Δία και της Λητούς και γεννήθηκε στη νήσο Δήλος.
Ο Απόλλωνας θεωρείται ως ο προστάτης της τέχνης και της μουσικής και παραστάσεις του συναντάμε στην τέχνη με την κιθάρα και τη λύρα. Συχνά απεικονίζεται με το στέμμα του ήλιο, ως θεός του φωτός, ενώ είναι η κυρίαρχη μορφή και στις απεικονίσεις του Μαντείου των Δελφών, ως ιερού χώρου του.