Χρυσό Νόμισμα 100 Ευρώ – Ελληνική Μυθολογία: Ερμής (2020)
Από το 2014 η Ελληνική Δημοκρατία ξεκίνησε την έκδοση μίας σειράς συλλεκτικών χρυσών νομισμάτων με ονομαστική αξία 100 Ευρώ, η οποία είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Μυθολογία. Το έκτο χρυσό νόμισμα της σειράς αυτής είναι αφιερωμένο στον αγγελιαφόρο θεό Ερμή. Το χρυσό νόμισμα εκδόθηκε το 2020 από το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αθηνών, σε 1200 ανάτυπα. Σχεδιάστρια του χρυσού νομίσματος ήταν η Μαρία Αντωνάτου. Το βάρος του χρυσού νομίσματος είναι 3,89 g, η διάμετρός του 17,5 mm και περιέχει χρυσό 999 βαθμών καθαρότητας.
- ΒΑΡΟΣ 3,89 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 999
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2020
- MINTAGE 1.200
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 17,5 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 100 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική απεικόνιση αριστερόστροφης μορφής του θεού Ερμή εν κινήσει, φέροντα φτερωτά σανδάλια και κηρύκειο. Εγχάρακτη είναι και η ταυτότητα «ΕΡΜΗΣ», συνοδευόμενη από την αναφορά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ». Εντός της όψης περιλαμβάνεται και η χρονολογία κοπής 2020. Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται με εγχάρακτη μορφή μαιάνδρου.
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται η κυρίαρχη παράσταση δύο ιερός φιδιών, τα οποία συνθέτουν το περίγραμμα προσώπου ενός ταύρου. Στο κέντρο της σύνθεσης εγχαράσσεται εντός δάφνινου στεφάνου το εθνόσημο, ενώ στο άνω μέρος της αναγράφεται η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος «100 ΕΥΡΩ». Περιμετρικά αναγράφεται η πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται και πάλι με εγχάρακτη μορφή μαιάνδρου.
Λίγα λόγια για τον Ερμή
Ο Ερμής είναι ένας από τους κύριους θεούς της αρχαίας ελληνικής θρησκείας και της μυθολογίας. Ήταν ο θεός των επικοινωνιών, του εμπορίου, των ταξιδιών, της απάτης και οδηγών των ψυχών στον Άδη. Στην αρχαία ελληνική τέχνη, συχνά απεικονίζεται φορώντας το πτερωτό του καπέλου ή και τα πτερωτά του σανδάλια.
Στην αρχαία ελληνική μυθολογία, ο Ερμής ήταν ο περιπλανώμενος θεός που ήταν σε θέση να επικοινωνεί με όλους τους θεούς και τους ανθρώπους. Ήταν επίσης γνωστός για τη δεξιοτεχνία του στις λέξεις και στις συζητήσεις, καθώς και για την ικανότητά του να παρασύρει τους άλλους με τα λόγια του.