Χρυσό Νόμισμα 100 Ευρώ – Ελληνική Μυθολογία: Ποσειδώνας (2016)
Από το 2014 η Ελληνική Δημοκρατία ξεκίνησε την έκδοση μίας σειράς συλλεκτικών χρυσών νομισμάτων με ονομαστική αξία 100 Ευρώ, η οποία είναι αφιερωμένη στην Ελληνική Μυθολογία. Το δεύτερο χρυσό νόμισμα της σειράς αυτής είναι αφιερωμένο στον θεό της θάλασσας Ποσειδώνα. Το χρυσό νόμισμα εκδόθηκε το 2016 από το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αθηνών, σε 1200 ανάτυπα. Σχεδιάστρια του χρυσού νομίσματος ήταν η Μαρία Αντωνάτου. Το βάρος του χρυσού νομίσματος είναι 3,88 g, η διάμετρός του 17,5 mm και περιέχει χρυσό 999 βαθμών καθαρότητας.
- ΒΑΡΟΣ 3,88 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 999
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2016
- MINTAGE 1.200
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 17,5 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 100 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική απεικόνιση δεξιόστροφου αγάλματος του Ποσειδώνα, ο οποίος κρατά τη χαρακτηριστική τρίαινα και τον ασκό των ανέμων. Εγχάρακτη είναι και η ταυτότητα «ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ», συνοδευόμενη από την αναφορά «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ». Εντός της όψης περιλαμβάνεται και η χρονολογία κοπής 2016. Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται με εγχάρακτη μορφή μαιάνδρου.
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται η κυρίαρχη παράσταση κυμάτων της θάλασσας, που καταλήγουν σε ουρά και κεφαλή ψαριού, και δύο δελφινιών, συμβόλων του θεού Ποσειδώνα. Στο κέντρο της πρωτότυπης παράστασης εγχαράσσεται εντός δάφνινου στεφάνου το εθνόσημο. Στη βάση της αναγράφεται η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος «100 ΕΥΡΩ», ενώ περιμετρικά συμπληρώνεται και από την πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται και πάλι με εγχάρακτη μορφή μαιάνδρου.
Λίγα λόγια για τον Ποσειδώνα
Ο Ποσειδώνας είναι ο θεός της θαλάσσης στην αρχαία ελληνική μυθολογία. Αναγνωρίζεται από την τρίαινα που κρατά στο χέρι του, η οποία συμβολίζει τη δύναμη του στην κυριαρχία των κυμάτων.
Στην αρχαία ελληνική παράδοση, ο Ποσειδώνας θεωρείται ο αδερφός του Δία και του Άδη. Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Ποσειδώνας ζούσε στον βυθό της θάλασσας και είχε τη δύναμη να προκαλεί καταιγίδες και τρικυμίες, αλλά και να κατευνάζει τα κύματα και να προσφέρει προστασία στους ναυτικούς και τους επιβάτες των πλοίων.
Ο Ποσειδώνας ήταν επίσης γνωστός για την επιβολή της δικαιοσύνης, καθώς οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν ότι εκείνος επέβλεπε την τήρηση των συμβολαίων και της δικαιοσύνης στη θάλασσα. Στην τέχνη, συνήθως απεικονίζεται ως ένας γέρος άντρας με μακριά γένια και θαλασσινά στοιχεία, όπως άλγη και κοχύλια, που τον περιβάλλουν.