Χρυσό Νόμισμα 100 Ευρώ Βαλκανικοί Πόλεμοι (2012)
Με τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τους Βαλκανικούς Πολέμους του 1912, η Ελληνική Δημοκρατία εξέδωσε ένα αναμνηστικό χρυσό νόμισμα των 100 Ευρώ, για να τιμήσει την επέτειο των Βαλκανικών Αγώνων. Το χρυσό νόμισμα αυτό εκδόθηκε από το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Αθήνας, το 2012, σε μόλις 1.500 ανάτυπα, έχει βάρος 7,988 g και περιέχει καθαρό χρυσό 917 βαθμών.
- ΒΑΡΟΣ 7,988 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 917
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2015
- MINTAGE 1.500
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 22,1 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 100 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική απεικόνιση της προτομής του Ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη, ηγετικής φυσιογνωμίας των Βαλκανικών Πολέμων, με φόντο τη σημαία της Ελλάδος. Περιμετρικά στην αριστερή πλευρά αναγράφεται το όνομά του «ΠΑΥΛΟΣ ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και άνωθεν του ονόματος η αφιερωματική αναφορά «100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΥΣ ΠΟΛΕΜΟΥΣ 1912-2012».
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται μία εξαιρετικής αισθητικής και λεπτομέρειας αναπαράσταση του θωρηκτού Αβέρωφ, εν πλω, το οποίο διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στους Βαλκανικούς Πολέμους. Άνωθέν του περιλαμβάνεται έκκεντρα το εθνόσημο εντός στεφάνου δάφνης, και στην κορυφή αναγράφεται η ταυτότητα του πολεμικού πλοίου «Θ/Κ Γ.ΑΒΕΡΩΦ». Εντός της χαρακτικής παράστασης της θάλασσας διακρίνεται και η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος «100 ΕΥΡΩ», καθώς επίσης και η πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».
Λίγα λόγια για τους Βαλκανικούς Πολέμου
Η Ελλάδα και οι Βαλκανικοί Πόλεμοι συνδέονται στενά με την ιστορία των Βαλκανίων και την εξέλιξη της περιοχής στην προηγούμενη αιώνα. Οι Βαλκανικοί Πόλεμοι ήταν σειρά από συγκρούσεις που εκτυλίχθηκαν κατά κύριο λόγο στην Βαλκανική χερσόνησο, κατά τη διάρκεια του πρώτου μισού του 20ού αιώνα.
Η Ελλάδα συμμετείχε σε δύο Βαλκανικούς Πολέμους το 1912 και το 1913, κατά του Οθωμανικού κράτους, σε μια προσπάθεια να επεκτείνει τα σύνορά της, απελευθερώνοντας ελληνικούς πληθυσμούς και να αποκτήσει περισσότερη επιρροή στην περιοχή. Οι πόλεμοι αυτοί είχαν σημαντικές επιπτώσεις στην πολιτική και κοινωνική κατάσταση της περιοχής, καθώς και στη διεθνή πολιτική σκηνή της εποχής.
Με τη νίκη της στους Βαλκανικούς Πολέμους, η Ελλάδα απέκτησε περισσότερα εδάφη στα Βαλκάνια και διευρύνθηκαν τα σύνορά της.