Χρυσό Νόμισμα 200 Ευρώ Αρχιμήδης (2015)
Από το 2013 η Ελληνική Δημοκρατία ξεκίνησε την έκδοση μίας σειράς συλλεκτικών χρυσών νομισμάτων με ονομαστική αξία 200 Ευρώ, η οποία είναι αφιερωμένη σε μεγάλες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας με εξαιρετική συνεισφορά στον τομέα των Επιστημών και της Φιλοσοφίας. Το τρίτο χρυσό νόμισμα της σειράς αυτής είναι αφιερωμένο στον μαθηματικό Αρχιμήδη, τον «πατέρα της Μηχανικής». Το χρυσό νόμισμα εκδόθηκε το 2015 από το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αθηνών, σε μόλις 750 ανάτυπα. Το βάρος του χρυσού νομίσματος είναι 7,988 g, η διάμετρός του 22,1 mm και περιέχει χρυσό 917 βαθμών καθαρότητας.
- ΒΑΡΟΣ 7,988 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 917
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2015
- MINTAGE 750
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 22,1 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 200 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική απεικόνιση αριστερόστροφου πορτρέτου του Αρχιμήδη, πλαισιωμένο από μηχανισμούς ανύψωσης. Εγχάρακτη είναι και η ταυτότητα «ΑΡΧΙΜΗΔΗΣ Ο ΣΥΡΑΚΟΥΣΙΟΣ 287-212 Π.Χ.». Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται με εγχάρακτη μορφή γραναζιού.
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται η κυρίαρχη παράσταση εντός αποτυπωμένου γραναζιού με γεωμετρικά σχήματα κύκλων και τριγώνων. Εντός της παράστασης ενυπάρχουν η χρονολογία κοπής 2015, το εθνόσημο εντός δάφνινου στεφάνου, καθώς και η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος «200 ΕΥΡΩ». Περιμετρικά, στις εγκοπές του γραναζιού συμπληρώνεται και η πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ». Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται και πάλι με εγχάρακτη μορφή γραναζιού.
Λίγα λόγια για τον Αρχιμήδη
Ο Αρχιμήδης ήταν Έλληνας μαθηματικός, φυσικός και μηχανικός που έζησε στις Συρακούσες της Σικελίας, γεννημένος το 287 π.Χ. και πεθαίνοντας το 212 π.Χ.. Ο Αρχιμήδης είναι γνωστός για τις ανακαλύψεις και τις εφευρέσεις του στους τομείς της μηχανικής και της μαθηματικής, καθώς και για την συμβολή του στην ανάπτυξη της φυσικής.
Μερικές από τις σημαντικότερες ανακαλύψεις του Αρχιμήδη περιλαμβάνουν τον νόμο του Αρχιμήδη, ο οποίος αναφέρεται στη δύναμη της ανύψωσης ενός αντικειμένου στο νερό, και τον υδραυλικό κοχλία, μια συσκευή που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά υγρών.
Επιπλέον, ο Αρχιμήδης επηρέασε τον τομέα των μαθηματικών με το έργο του στη γεωμετρία και την αριθμητική. Παρουσίασε μεθόδους για τον προσδιορισμό της περιφέρειας και της επιφάνειας του κύκλου και της σφαίρας, και εισήγαγε την έννοια της πεπερασμένης και απείρου ποσότητας.