Χρυσό Νόμισμα 200 Ευρώ Διογένης (2017)
Από το 2013 η Ελληνική Δημοκρατία ξεκίνησε την έκδοση μίας σειράς συλλεκτικών χρυσών νομισμάτων με ονομαστική αξία 200 Ευρώ, η οποία είναι αφιερωμένη σε μεγάλες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας με εξαιρετική συνεισφορά στον τομέα των Επιστημών και της Φιλοσοφίας. Το τέταρτο χρυσό νόμισμα της σειράς αυτής είναι αφιερωμένο στον φιλόσοφο Διογένη. Το χρυσό νόμισμα εκδόθηκε το 2017 από το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αθηνών, σε 1000 ανάτυπα. Το βάρος του χρυσού νομίσματος είναι 7,988 g, η διάμετρός του 22,1 mm και περιέχει χρυσό 917 βαθμών καθαρότητας.
- ΒΑΡΟΣ 7,988 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 917
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017
- MINTAGE 1.000
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 22,1 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 200 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική απεικόνιση του φιλόσοφου Διογένη, παραπλεύρως του πιθαριού του, ακουμπισμένο σε ράβδο και συνοδευόμενο από έναν σκύλο. Εγχάρακτη είναι η ταυτότητα «ΔΙΟΓΕΝΗΣ 412-323 Π.Χ.», καθώς και η χρονολογία κοπής 2017. Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται με εγχάρακτη μορφή αρχαιοελληνικών συμβόλων.
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται η περιμετρική παράσταση αρχαιοελληνικών συμβόλων σε μορφή δακτυλίου. Στο κέντρο της όψης ενυπάρχουν το εθνόσημο εντός δάφνινου στεφάνου, καθώς και η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος «200 ΕΥΡΩ». Περιμετρικά συμπληρώνεται και η πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ».
Λίγα λόγια για τον Διογένη
Ο Διογένης γεννήθηκε στη Σινώπη του Πόντου και αναδείχθηκε ως ο πιο διακεκριμένος κυνικός φιλόσοφος. Αναγκάστηκε να εκτοπιστεί στην Αθήνα, όπου αποφάσισε να μελετήσει δίπλα στον Αντισθένη, μαθητή του Σωκράτη και ιδρυτή της κυνικής σχολής. Η κυνική σχολή προώθησε ιδεολογικά την απλότητα, την αυτάρκεια, τη λιτότητα, την αυτογνωσία και την ηθική ευθύτητα. Ο Διογένης, του οποίου το προσωνύμιο ήταν «κύων», δηλαδή σκύλος, υπήρξε ένας από τους πιο διακεκριμένους εκπροσώπους αυτής της σχολής. Ο Διογένης επιβεβαίωσε τη φήμη του ως επικριτής της κοινωνίας, καθώς συχνά περπατούσε στους δρόμους της Αθήνας, κρατώντας ένα φανάρι και φωνάζοντας «αναζητώ άνθρωπο» για να βρει τον πραγματικό άνθρωπο. Σύμφωνα με το μύθο, ζούσε σε ένα πιθάρι. Η τελευταία στάση του Διογένη ήταν η Κόρινθος, όπου λέγεται ότι περίμενε να συναντηθεί με τον Μέγα Αλέξανδρο. Όταν ο στρατηλάτης τον ρώτησε τι χάρη θα ήθελε να του προσφέρει, εκείνος απάντησε «Σταμάτα να μου κρύβεις τον ήλιο», περιφρονώντας τα υλικά αγαθά και τις κοινωνικές συμβάσεις πλούτου και αριστείας.