Χρυσό Νόμισμα 200 Ευρώ Ηρόδοτος (2018)
Από το 2013 η Ελληνική Δημοκρατία ξεκίνησε την έκδοση μίας σειράς συλλεκτικών χρυσών νομισμάτων με ονομαστική αξία 200 Ευρώ, η οποία είναι αφιερωμένη σε μεγάλες προσωπικότητες της αρχαίας ελληνικής ιστορίας με εξαιρετική συνεισφορά στον τομέα των Επιστημών και της Φιλοσοφίας. Το πέμπτο χρυσό νόμισμα της σειράς αυτής είναι αφιερωμένο στον ιστορικό Ηρόδοτο. Το χρυσό νόμισμα εκδόθηκε το 2018 από το Εθνικό Νομισματοκοπείο Αθηνών, σε 1000 ανάτυπα. Το βάρος του χρυσού νομίσματος είναι 7,988 g, η διάμετρός του 22,1 mm και περιέχει χρυσό 917 βαθμών καθαρότητας.
- ΒΑΡΟΣ 7,988 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 917
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2018
- MINTAGE 1.000
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 22,1 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 200 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική απεικόνιση προτομής του ιστορικού Ηροδότου. Εγχάρακτη είναι η ταυτότητα «Ηρόδοτος 484-425 Π.Χ.», καθώς και η χρονολογία κοπής 2018. Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται με εγχάρακτη μορφή δακτυλίου μαιάνδρων.
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται παράσταση αρχαιοελληνικού πλοίου, ως σημείο αναφοράς των εξιστορήσεων του Ηροδότου. Παραπλέυρως της παράστασης ενυπάρχουν το εθνόσημο εντός δάφνινου στεφάνου, η πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ», ενώ στη βάση της αναγράφεται και η ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος «200 ΕΥΡΩ». Το κυκλικό τελείωμα της όψης διαμορφώνεται με εγχάρακτη μορφή δακτυλίου μαιάνδρων.
Λίγα λόγια για τον Ηρόδοτο
Ο Ηρόδοτος από την Αλικαρνασσό, ο πατέρας της ιστορίας, αποτέλεσε με το έργο του Ἱστορίαι τη βασική πηγή πληροφοριών για τους Περσικούς Πολέμους και άλλους πολιτισμούς, όπως ο αιγυπτιακός και ο περσικός. Ταξίδεψε σε πολλά μέρη του γνωστού τότε κόσμου, όπως την Αίγυπτο, τη Φοινίκη και την Περσία, και αργότερα συμμετείχε στον αποικισμό των Θουρίων. Η αφήγησή του παρέχει έναν τεράστιο πλούτο πληροφοριών για τους λαούς της εποχής του, καθιστώντας τον πατέρα και της εθνογραφίας. Παρόλο που ο Ηρόδοτος συχνά εισάγει μεταφυσικά αίτια στην εξήγηση των ιστορικών γεγονότων, εφάρμοσε θεμελιώδεις αρχές της ιστορικής επιστήμης όπως η κριτική προσέγγιση των πηγών, η διασταύρωση των πληροφοριών και η αυτοψία. Παρά τη διαχρονική αμφιγνωμία σχετικά με την αξιοπιστία του, η νεότερη ιστορική και αρχαιολογική έρευνα επιβεβαιώνει την αναγνώριση της πρωτοποριακής συμβολής του στην επιστήμη της Ιστορίας.