Χρυσό Νόμισμα 50 Ευρώ Αρχαία Πέλλα (2012)
Τα 50 χρυσά ευρώ «Αρχαία Πέλλα» αποτελούν συλλεκτική έκδοση χρυσού νομίσματος mini gold αφιερωμένη στη δεύτερη πρωτεύουσα του αρχαίο κράτους της Μακεδονίας, την Πέλλα, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Το συγκεκριμένο χρυσό νόμισμα εκδόθηκε το 2012 από το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Αθήνας, σε 4.000 ανάτυπα, έχει βάρος 1 g, διάμετρο 14 mm και περιέχει καθαρό χρυσό 999 βαθμών.
- ΒΑΡΟΣ 1,0 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 999
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2012
- MINTAGE 4.000
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 14,0 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 50 ευρώ περιλαμβάνει χαρακτική παράσταση με διακοσμητικά στοιχεία Ελληνιστικής εποχής από λίθινη πλάκα τραπεζιού, που αποτέλεσε εύρημα από το ιερό της λεγόμενης οικίας του Ποσειδώνος στην Πέλλα, συμπεριλαμβανομένου ενός κύματος και ενός γεωμετρικού μοτίβου. Στο κέντρο της παράστασης αναγράφεται «ΑΡΧΑΙΑ ΠΕΛΛΑ» και η χρονολογία κοπής «2012».
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται η ίδια κυματοειδής μορφή στο κέντρο της οποίας εγχαράσσεται εντός δάφνινου στεφανιού ο εθνικός θυρεός. Περιμετρικά αναγράφεται η πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και η ονομαστική αξία του νομίσματος «50 ΕΥΡΩ».
Λίγα λόγια για την Αρχαία Πέλλα
Η Πέλλα αναδείχθηκε ως η πρωτεύουσα του Μακεδονικού Κράτους στα τέλη του 5ου και στις αρχές του 4ου αιώνα π.Χ., αντικαθιστώντας τις Αιγές, και έγινε γρήγορα ένα σημαντικό πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο της Ελλάδος. Εκεί γεννήθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος και η Πέλλα βρισκόταν στην ακμή της κατά την Ελληνιστική περίοδο. Οι ανασκαφές ανακάλυψαν πλούσια ευρήματα, όπως το κτηριακό συγκρότημα του ανακτόρου, ιερά και πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες, τα οποία παρέχουν πληροφορίες για την αρχιτεκτονική και την οικονομική ζωή της πόλης. Επιπλέον, ο πλούτος των κατοίκων φαίνεται στα ψηφιδωτά δάπεδα και στη χρωματική διακόσμηση των τοίχων, που αποτελεί σπάνιο παράδειγμα διατηρημένης ελληνικής ζωγραφικής. Η Πέλλα καταλήφθηκε από τους Ρωμαίους το 168/167 π.Χ. και η έδρα του Ρωμαϊκού διοικητή μεταφέρθηκε στη Θεσσαλονίκη το 148 π.Χ., με αποτέλεσμα η Πέλλα να χάσει σταδιακά την ισχύ της.