Χρυσό Νόμισμα 50 Ευρώ Πολιτιστική Κληρονομιά – Μινωικός Πολιτισμός (2017)
Τα 50 χρυσά ευρώ «Πολιτιστική Κληρονομιά – Μινωικός Πολιτισμός», είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Μινωικό πολιτισμό που άκμασε στο νησί της Κρήτης. Το συγκεκριμένο χρυσό νόμισμα εκδόθηκε το 2017 από το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Αθήνας, σε 1.500 ανάτυπα, έχει βάρος 1 g, διάμετρο 14 mm και περιέχει καθαρό χρυσό 999 βαθμών. Σχεδιάστρια του χρυσού νομίσματος ήταν η Μαρία Αντωνάτου.
- ΒΑΡΟΣ 1,0 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 999
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2017
- MINTAGE 1.500
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 14,0 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Ελλάδα
Οι μορφές στο νόμισμα
Την μπροστά όψη του το χρυσό νόμισμα των 50 ευρώ κοσμεί χαρακτική παράσταση του μυθικού μινωικού λαβύρινθου, συνοδευόμενη από τη χρονολογία κοπής του χρυσού νομίσματος και την αφιερωματική ταυτότητα «ΜΙΝΩΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ».
Στην πίσω όψη του νομίσματος περιλαμβάνεται διακοσμητικό μοτίβο εμπνευσμένο από τη μινωική τέχνη. Στο κέντρο εγχαράσσεται εντός δάφνινου στεφανιού ο εθνικός θυρεός. Περιμετρικά αναγράφεται η πολιτειακή ταυτότητα «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ» και η ονομαστική αξία του νομίσματος «50 ΕΥΡΩ».
Λίγα λόγια για τον Μινωικό Πολιτισμό
Ο Μινωικός πολιτισμός ήταν ένας από τους πιο σημαντικότερους πολιτισμούς της αρχαιότητας, που αναπτύχθηκε στην Κρήτη κατά τη διάρκεια της Εποχής του Χαλκού (περίπου 2700-1200 π.Χ.). Ο πολιτισμός αυτός περιλάμβανε μια πλούσια τέχνη, αρχιτεκτονική, θρησκευτικές πρακτικές και ένα αναπτυγμένο εμπόριο.
Οι Μινωίτες χρησιμοποίησαν τον πλούτο τους για να αναπτύξουν μια πολύπλοκη και πολύχρωμη τέχνη. Επίσης, δημιούργησαν μεγάλες και αρχιτεκτονικά εντυπωσιακές κατασκευές, όπως το παλάτι της Κνωσού και άλλα ανάκτορα.
Η θρησκευτική ζωή των Μινωιτών ήταν πολύ σημαντική και εκδηλωνόταν μέσω της λατρείας της θεάς της φύσης και της γονιμότητας, καθώς και της λατρείας του ταύρου, τον οποίο εικόνιζαν σε πολλά έργα τέχνης.