Χρυσή Οθωμανική Λίρα (100 Χρυσά Γρόσια) – Αμπντούλ Χαμίτ Β’ (1876-1908)
Τα 100 Χρυσά Γρόσια (Kuruş) αποτελούσαν 1 Χρυσή Λίρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε: Χρυσή Λίρα Τουρκίας. Στη συγκεκριμένη εκδοχή τους, κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ Β’ και εκδόθηκαν από διάφορα νομισματοκοπεία της Αυτοκρατορίας από το 1876 έως το 1908. Το χρυσό νόμισμα αυτό, κατά το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης έχει διάμετρο 22 mm, βάρος 7,216 g και φέρει χρυσό καθαρότητας 917 βαθμών.
- Βάρος 7,216 g
- Καθαρότητα 917
- Έτος 1876-1908
- Διάμετρος 22,0 mm
- Σχήμα Κυκλικό
- Χώρα Οθωμανική Αυτοκρατορία
Οι μορφές στο νόμισμα
Αν και οι κοπές από τα διάφορα νομισματοκοπεία παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης το χρυσό νόμισμα 100 Χρυσά Γρόσια – Αμπντούλ Χαμίτ Β’ (1876-1908) φέρει στην μπροστά όψη του τη σουλτανική υπογραφή (Τουρά), το έτος βασιλείας του και παραπλεύρως άνθη εντός δάφνινου στεφάνου και ημικυκλίου άστρων.
Στην πίσω όψη του το χρυσό νόμισμα φέρει εντός δάφνινου στεφάνου εγγεγραμμένες της πληροφορίες στην αραβική, οι οποίες περιλαμβάνουν motto που αποδίδεται ως «Δόξα σ’ Αυτόν», τόπο και χρονολογία κοπής.
Λίγα λόγια για τον Αμπντούλ Χαμίτ Β’
Ο Αμπντούλ Χαμίτ Β’, σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας από το 1876 έως το 1909, περίοδος που είναι γνωστή ως Εποχή του Χαμίτ, διακυβέρνησε την αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια μιας περιόδου πτώσης και επαναστάσεων, με αντιστάσεις στα Βαλκάνια και πολέμους με τη Ρωσία και την Ελλάδα.
Αρχικά, είχε προωθήσει προοδευτικές ιδέες και ακόμη είχε εκδώσει το πρώτο και μοναδικό σύνταγμα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Ωστόσο, το 1878 ανέστειλε τόσο το σύνταγμα όσο και το κοινοβούλιο, ανακοινώνοντας διαφωνίες με τον Οθωμανικό Κοινοβουλίο. Επιπλέον, πραγματοποίησε μεταρρυθμίσεις, όπως τον εκσυγχρονισμό της γραφειοκρατίας και την επέκταση του σιδηροδρόμου.
Η διακυβέρνησή του σημαδεύτηκε από τις μαζικές σφαγές των Αρμενίων και Ασσυρίων το 1894-1896. Για τα εγκλήματά του, έγινε γνωστός ως ο “Κόκκινος Σουλτάνος” στη Δύση.