Χρυσή Οθωμανική Λίρα (100 Χρυσά Γρόσια) – Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ (1843-1861)
Τα 100 Χρυσά Γρόσια (Kuruş) αποτελούσαν 1 Χρυσή Λίρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε: Χρυσή Λίρα Τουρκίας. Στη συγκεκριμένη εκδοχή τους, κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο του Σουλτάνου Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ και εκδόθηκαν από διάφορα νομισματοκοπεία της Αυτοκρατορίας από το 1843 έως το 1861. Το χρυσό νόμισμα αυτό, κατά το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης έχει διάμετρο 22 mm, βάρος 7,216 g και φέρει χρυσό καθαρότητας 917 βαθμών.
- Βάρος 7,016 g
- Καθαρότητα 917
- Έτος 1843-1861
- Διάμετρος 22,0 mm
- Σχήμα Κυκλικό
- Χώρα Οθωμανική Αυτοκρατορία
Οι μορφές στο νόμισμα
Αν και οι κοπές από τα διάφορα νομισματοκοπεία παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης το χρυσό νόμισμα 100 Χρυσά Γρόσια – Αμπντούλ Μετζίτ Α΄ (1843-1861) φέρει στην μπροστά όψη του τη σουλτανική υπογραφή (Τουρά), το έτος βασιλείας του και παραπλεύρως άνθη εντός δάφνινου στεφάνου και ημικυκλίου άστρων.
Στην πίσω όψη του το χρυσό νόμισμα φέρει εντός δάφνινου στεφάνου εγγεγραμμένες της πληροφορίες στην αραβική, οι οποίες περιλαμβάνουν motto που αποδίδεται ως «Δόξα σ’ Αυτόν», τόπο και χρονολογία κοπής.
Λίγα λόγια για τον Αμπντούλ Μετζίτ Α΄
Ο Αμπντούλ Μετζίτ Α’ (25 Απριλίου 1823 – 25 Ιουνίου 1861) βασίλεψε ως σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, διαδεχόμενος τον πατέρα του, Μαχμούντ Β’, στις 2 Ιουλίου 1839. Η εποχή του χαρακτηρίστηκε από την εμφάνιση εθνικιστικών κινημάτων εντός των εδαφών της αυτοκρατορίας. Ο Αμπντούλ Μετζίτ επιδίωκε να προωθήσει την οθωμανική ενότητα μεταξύ των εθνών και να καταστείλει τα αυξανόμενα εθνικοαπελευθερωτικά αισθήματα εντός της αυτοκρατορίας. Παρά τη θέσπιση νέων νόμων και μεταρρυθμίσεων με σκοπό την ολοκληρωμένη ένταξη μη μουσουλμάνων και μη Τούρκων στην οθωμανική κοινωνία, οι προσπάθειές του σε αυτόν τον τομέα απέτυχαν.
Επίσης, προσπάθησε να διαμορφώσει συμμαχίες με τις μείζονες δυνάμεις της Δυτικής Ευρώπης, κυρίως το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, με τις οποίες πολέμησε στο πλευρό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Κριμαϊκού Πολέμου εναντίον της Ρωσίας. Κατά το Συνέδριο του Παρισιού στις 30 Μαρτίου 1856, η Οθωμανική Αυτοκρατορία αναγνωρίστηκε επίσημα ως μέλος της οικογένειας των εθνών της Ευρώπης.
Η μεγαλύτερη επιτυχία του Αμπντούλ Μετζίτ ήταν η ανακοίνωση και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων Τανζιμάτ (αναδιοργάνωσης), οι οποίες είχαν προετοιμαστεί από τον πατέρα του και σημάδεψαν την έναρξη της διαδικασίας εκσυγχρονισμού της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1839.