Χρυσή Οθωμανική Λίρα (100 Χρυσά Γρόσια) – Μουράτ Ε΄ (1876)
Τα 100 Χρυσά Γρόσια (Kuruş) αποτελούσαν 1 Χρυσή Λίρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε: Χρυσή Λίρα Τουρκίας. Στη συγκεκριμένη εκδοχή τους, κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο του Σουλτάνου Μουράτ Ε΄ και εκδόθηκαν από διάφορα νομισματοκοπεία της Αυτοκρατορίας το 1876. Το χρυσό νόμισμα αυτό, κατά το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης έχει διάμετρο 22 mm, βάρος 7,216 g και φέρει χρυσό καθαρότητας 917 βαθμών.
- Βάρος 7,216 g
- Καθαρότητα 917
- Έτος 1876
- Διάμετρος 22,0 mm
- Σχήμα Κυκλικό
- Χώρα Οθωμανική Αυτοκρατορία
Οι μορφές στο νόμισμα
Αν και οι κοπές από τα διάφορα νομισματοκοπεία παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης το χρυσό νόμισμα 100 Χρυσά Γρόσια – Μουράτ Ε΄ (1876) φέρει στην μπροστά όψη του τη σουλτανική υπογραφή (Τουρά), το έτος βασιλείας του και παραπλεύρως άνθη εντός δάφνινου στεφάνου και ημικυκλίου άστρων.
Στην πίσω όψη του το χρυσό νόμισμα φέρει εντός δάφνινου στεφάνου εγγεγραμμένες της πληροφορίες στην αραβική, οι οποίες περιλαμβάνουν motto που αποδίδεται ως «Δόξα σ’ Αυτόν», τόπο και χρονολογία κοπής.
Λίγα λόγια για τον Μουράτ Ε΄
Ο Μουράτ Ε’, γεννήθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου 1840 και απεβίωσε στις 29 Αυγούστου 1904. Ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας για έναν σύντομο χρονικό διάστημα από τις 30 Μαΐου έως τις 31 Αυγούστου 1876.
Ήταν γιος του Αμπντούλ Μετζίτ Α’ και υποστήριξε τη μετατροπή της κυβέρνησης σε συνταγματική μοναρχία. Ο θείος του, Αμπντούλ Αζίζ, είχε διαδεχθεί τον Αμπντούλ Μετζίτ στον θρόνο και επιχείρησε να ονομάσει τον γιο του ως διάδοχο, προκαλώντας τον Μουράτ να συμμετάσχει στην απομάκρυνση του Αμπντούλ Αζίζ από την εξουσία.
Ωστόσο, η ιδιαίτερα ευάλωτη σωματική και ψυχική υγεία του οδήγησε σε μια ασταθή θητεία, και ο Μουράτ Ε’ απομακρύνθηκε από τον θρόνο μετά από μόλις 93 ημέρες, με τον ετεροθαλή αδελφό του, Αμπντούλ Χαμίτ Β’, να τον διαδέχεται.