100 Χρυσές Λίρες Κύπρου – Τρίτη Χιλιετία (2000)
Με την αλλαγή του αιώνα, η Κυπριακή Δημοκρατία προχώρησε στην έκδοση ενός χρυσού, ενός αργυρού και ενός χάλκινου νομίσματος, με τη μορφή αρχαίου ταλάντου. Το χρυσό νόμισμα της σειράς είχε ονομαστική αξία 100 Λιρών, ήταν σχεδιασμένο από τον Στέλιο Καραμαλλάκη και εκδόθηκε σε μόλις 750 τεμάχια. Η μορφή του αρχαίο ταλάντου έχει διαστάσεις 44,50 x 25,00 mm, βάρος 30 g και περιέχει χρυσό καθαρότητας 917 βαθμών.
- ΒΑΡΟΣ 30,0 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 917
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 2000
- MINTAGE 750
- ΔΙΑΣΤΑΣΕΙΣ 44,50 x 25,00 mm
- ΠΑΧΟΣ 1,47mm
- ΣΧΗΜΑ Αρχαίο τάλαντο
- ΧΩΡΑ Κύπρος
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του χρυσού νομίσματος 100 Χρυσές Λίρες Κύπρου – Τρίτη Χιλιετία, του 2000, κυριαρχεί η αρχαιοπρεπής τυπογραφία με τη αφιερωματική αναφορά «ΧΙΛΙΕΤΙΑ 2000 MILLENNIUM». Η πίσω όψη του χρυσού νομίσματος περιλαμβάνει το έμβλημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, την τρίγλωσση εθνική ταυτότητα «ΚΥΠΡΟΣ KIBRIS CYPRUS», καθώς και την ονομαστική αξία του χρυσού νομίσματος, £100.
Λίγα λόγια για αρχαία τάλαντα
Στην αρχαιότητα, τα τάλαντα ήταν μια μονάδα μέτρησης της βάρους και χρησιμοποιούνταν στο εμπόριο και τις συναλλαγές. Συγκεκριμένα, τα τάλαντα χρησιμοποιούνταν στην αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη και αντιστοιχούσαν σε ένα συγκεκριμένο βάρος από χρυσό ή άλλο μέταλλο.
Η αξία των ταλάντων μπορούσε να διαφέρει ανάλογα με το μέταλλο που χρησιμοποιήθηκε, την καθαρότητα του μετάλλου και την περίοδο και την περιοχή που χρησιμοποιούνταν. Στην αρχαία Ελλάδα, το τάλαντο είχε αξία ίση με το βάρος του σε χρυσό, ενώ στη Ρώμη, το τάλαντο είχε αξία 1/72 από μία ρωμαϊκή λίβρα.
Τα τάλαντα συνήθως χρησιμοποιούνταν για να μετρήσουν μεγάλα ποσά χρημάτων και στη συνέχεια να τα μεταφέρουν. Για παράδειγμα, ένας αγοραστής μπορούσε να αγοράσει ένα αντικείμενο στην αγορά και να το πληρώσει με 10 τάλαντα, τα οποία θα έπρεπε να ζυγιστούν στη ζυγαριά για να βεβαιωθεί ότι έχουν το σωστό βάρος.