½ Χρυσή Λίρα Κύπρου (Μισόλιρο) Μακάριος (1966)
Η Χρυσή Λίρα Κύπρου του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου Γ’ εκδόθηκε το 1966 σε περιορισμένο αριθμό χρυσών νομισμάτων. Το χρυσό νόμισμα αυτό της ½ Χρυσής Λίρας Κύπρου κόπηκε από το Νομισματοκοπείο του Παρισιού σε 25.000 αντίτυπα. Στην μπροστά όψη του χρυσού νομίσματος απεικονίζεται ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ’ και στην πίσω όψη ο Βυζαντινός δικέφαλος αετός, έμβλημα που υιοθετήθηκε και από την Εκκλησία της Κύπρου. Η Χρυσή Λίρα Κύπρου, γνωστή και ως «Χρυσός Μακάριος» του 1966, εκδόθηκε σε 3 ονομαστικές αξίες της μισής χρυσής λίρας, της μίας χρυσής λίρας και των πέντε χρυσών λιρών Κύπρου, κατά τα νομισματικά πρότυπα του Ηνωμένου Βασιλείου. Η 1/2 Χρυσή Λίρα Κύπρου του 1966, γνωστή και ως «Μισόλιρο» έχει διάμετρο 19,0 mm, πάχος 1,0 mm και συνολικό βάρος 3,98 g, ενώ περιέχει χρυσό καθαρότητας 916,7 βαθμών.
- ΒΑΡΟΣ 3,98 g
- ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑ 916,7
- ΕΤΟΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ 1966
- MINTAGE 25.000
- ΔΙΑΜΕΤΡΟΣ 19,0 mm
- ΠΑΧΟΣ 1,0 mm
- ΣΧΗΜΑ Κυκλικό
- ΧΩΡΑ Κύπρος
Οι μορφές στο νόμισμα
Στην μπροστά όψη του χρυσού νομίσματος της ½ Χρυσής Λίρας Κύπρου του 1966 απεικονίζεται το αριστερόστροφο πορτρέτου του Αρχιεπισκόπου και Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Μακαρίου Γ’ , ο οποίος φέρει την ιερατική περιβολή του. Περιμετρικά του πορτρέτου αναγράφεται «ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΜΑΚΑΡΙΟΣ Γ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΚΥΠΡΙΑΚΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ».
Στην πίσω όψη του χρυσού νομίσματος αποτυπώνεται ο Βυζαντινός δικέφαλος αετός, φέρων στέμμα και σκήπτρο και ράβδο. Περιμετρικά των κεφαλών του αετού αναγράφονται τα ψηφία της χρονολογίας κοπής του χρυσού νομίσματος 1966.
Λίγα λόγια για τον Μακάριο Γ΄
Ο Μακάριος Γ’ ήταν ο Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου από το 1950 έως το 1977. Γεννήθηκε στις 13 Αυγούστου 1913 στην Πάνω Παναγιά Πάφου της Κύπρου και σπούδασε στη Σχολή Θεολογίας της Αθήνας. Ήταν γνωστός για τη δραστηριότητά του στην πολιτική ζωή της Κύπρου και τη στήριξή του στην ανεξαρτησία της χώρας από τη Βρετανική Αυτοκρατορία.
Ο Μακάριος Γ’ έπαιξε ένα σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυπριακής ιστορίας και πολιτικής. Στη διάρκεια της θητείας του, ο Μακάριος Γ’ ηγήθηκε της αντιστάσεως της Κύπρου εναντίον της βρετανικής κυριαρχίας και πρωταγωνίστησε στην ανεξαρτητοποίηση της Κύπρου το 1960.
Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου, ο Μακάριος Γ’ εξελέγη πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κύπρου και υπηρέτησε σε αυτή τη θέση από το 1960 έως το 1974. Κατά τη διάρκεια της προεδρίας του, ο Μακάριος Γ’ προσπάθησε να διασφαλίσει την ενότητα της Κύπρου και να επιτύχει τη συμφιλίωση.
Ο Μακάριος Γ’ θεωρείται ένας από τους πιο σημαντικούς ηγέτες στην ιστορία της Κύπρου και ένα πρότυπο για τους Κύπριους. Το έργο του στην προώθηση της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας της Κύπρου, καθώς και η προσφορά του στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, παραμένουν ανεξίτηλα στη μνήμη των ανθρώπων.