Χρυσή Οθωμανική Λίρα (100 Χρυσά Γρόσια) – Μωάμεθ Ε’ (1909-1914)
Τα 100 Χρυσά Γρόσια (Kuruş) αποτελούσαν 1 Χρυσή Λίρα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ή όπως συνηθίζουμε να την αποκαλούμε: Χρυσή Λίρα Τουρκίας. Στη συγκεκριμένη εκδοχή τους, κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο του Σουλτάνου Μωάμεθ Ε΄ (1909-1918) και εκδόθηκαν από διάφορα νομισματοκοπεία της Αυτοκρατορίας από το 1909 έως το 1914. Το χρυσό νόμισμα αυτό, κατά το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης έχει βάρος 7,016 g και φέρει χρυσό καθαρότητας 917 βαθμών.
- Βάρος 7,016 g
- Καθαρότητα 917
- Έτος 1909-1914
- Σχήμα Κυκλικό
- Χώρα Οθωμανική Αυτοκρατορία
Οι μορφές στο νόμισμα
Αν και οι κοπές από τα διάφορα νομισματοκοπεία παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης το χρυσό νόμισμα 100 Χρυσά Γρόσια – Μωάμεθ Ε’ (1909-1914) φέρει στην μπροστά όψη του τη σουλτανική υπογραφή (Τουρά) και το έτος βασιλείας εντός κυματοειδούς στεφάνου.
Στην πίσω όψη του το χρυσό νόμισμα φέρει εντός κυματοειδούς στεφάνου εγγεγραμμένες της πληροφορίες στην αραβική, οι οποίες περιλαμβάνουν motto που αποδίδεται ως «Δόξα σ’ Αυτόν», τόπο και χρονολογία κοπής.
Λίγα λόγια για τον Μωάμεθ Ε’
Ο Μωάμεθ Ε΄ Ρεσάντ ήταν σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά την περίοδο 1909-1918. Γεννήθηκε το 1844 στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Αμπντούλ Μετζίτ Α’ και της Γκιουλτζεμάλ Σουλτάν. Παρέμεινε κλεισμένος στο Παλάτι Γιλντίζ της Κωνσταντινούπολης μέχρι την ανατροπή του αδελφού του, Αμπντούλ Χαμίτ Β’, όταν και τοποθετήθηκε στο θρόνο ως μαριονέτα των Νεοτούρκων.
Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του, οι τρεις ισχυροί πασάδες των Νεοτούρκων είχαν την πραγματική εξουσία, και η θητεία του ήταν ιδιαίτερα ατυχής για την Οθωμανική Αυτοκρατορία. Πολέμησε την Ιταλία (1911-1912), αποκτώντας ιστορικές ήττες και χάνοντας τη Λιβύη και τα Δωδεκάνησα. Επίσης, ενεπλάκη σε πολέμους με τα βαλκανικά κράτη, με αποτέλεσμα να χάσει σχεδόν όλες τις ευρωπαϊκές κτήσεις της αυτοκρατορίας. Τέλος, συμμετείχε στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με την πλευρά της Γερμανίας, κάτι που συνέβαλε στη συντριβή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.