250 Χρυσά Γρόσια – Μωάμεθ Στ’ – Τύπος 2 (1918-1922)
Τα 250 Χρυσά Γρόσια (Kuruş) αποτελούσαν 2 ½ Χρυσές Λίρες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Στη συγκεκριμένη εκδοχή τους, κυκλοφόρησαν κατά την περίοδο του Σουλτάνου Μωάμεθ Στ΄ (1918-1922), του τελευταίου Σουλτάνου της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, και εκδόθηκαν από διάφορα νομισματοκοπεία της επικράτειάς του, από το 1919 έως το 1920. Το χρυσό νόμισμα αυτό, κατά το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης έχει βάρος 17,54 g και φέρει χρυσό καθαρότητας 917 βαθμών.
- Βάρος 17,54 g
- Καθαρότητα 917
- Έτος 1919-1920
- Σχήμα Κυκλικό
- Χώρα Οθωμανική Αυτοκρατορία
Οι μορφές στο νόμισμα
Αν και οι κοπές από τα διάφορα νομισματοκοπεία παρουσιάζουν μικρές διαφοροποιήσεις, σύμφωνα με το πρότυπο του Νομισματοκοπείου της Κωνσταντινούπολης το χρυσό νόμισμα 250 Χρυσά Γρόσια – Μωάμεθ Στ’ – Τύπος 2 (1919-1920) φέρει στην μπροστά όψη του τη σουλτανική υπογραφή (Τουρά) και το έτος βασιλείας περιστοιχισμένα από περιμετρικό δίσκο άστρων και ανθέων.
Στην πίσω όψη του το χρυσό νόμισμα φέρει δίσκο άστρων και ανθέων περιμετρικά, εντός του οποίου αναγράφεται στην αραβική motto που αποδίδεται ως «Δόξα σ’ Αυτόν», ο τόπος και η χρονολογία κοπής.
Λίγα λόγια για τον Μωάμεθ Στ΄
Ο τελευταίος σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας ήταν ο Μωάμεθ ΣΤ΄, γνωστός και ως Μεχμέτ Βαχιντεντίν, ο οποίος διακρίνονταν για την έξυπνη και δραστήρια προσωπικότητά του, καθώς και για τις διπλωματικές του ικανότητες και τις φιλελεύθερες του αρχές. Ωστόσο, λόγω των συνθηκών της εποχής, δεν μπόρεσε να κάνει πολλά για την αναβάθμιση της χώρας του. Η οθωμανική αυτοκρατορία είχε ήδη υποστεί μεγάλες απώλειες και οδηγήθηκε σε κατάρρευση και διαμελισμό. Έτσι, οι κεμαλικοί ανέτρεψαν το Σουλτανικό πολίτευμα και αντικατέστησαν το με το Χαλιφάτο. Ο Μωάμεθ ΣΤ΄ εγκατέλειψε την Κωνσταντινούπολη, κατέφυγε στη Μάλτα και αργότερα στην Ιταλία, όπου πέθανε από αιφνίδιο καρδιακό επεισόδιο.